Nekaj zanimivosti, ki jih je dobro poznati:

Ko želite pri nakupu mazila ali kreme izvedeti, s katerim izdelkom dobite več za svoj denar, ne morete enačiti teže, ki je na enem izdelku napisana v g (gramih), s količino drugega izdelka, ki je navedena v ml (mililitrih).

Preprost primer zgornje trditve sta voda in olje.
Ste vedeli, da je 100 ml vode enako 100 g vode? Seveda.
Kaj pa to, da je 100 ml olja enako teži 92 g? Verjetno niste vedeli točnih številk, čeprav veste, da je to logično, saj olje plava na vodi in se zaradi lažje teže ne meša z njo. 🙂
Zanimivo je tudi, kako se določene »navidezno skoraj enake sestavine« močno razlikujejo pri samem delovanju oziroma nedelovanju na kožo. Verjetno pa vam bo dala misliti razlika v ceni enih in drugih »skoraj enakih sestavin«.

Prava sivka - LAVANDULA ANGUSTIFOLIA ali Lavadin?

Podobna zgodba je z eteričnim oljem sivke - LAVANDULA ANGUSTIFOLIA FLOWER OIL, ki močno vpliva na celjenje oziroma regeneracijo kožnih celic. Deluje protivnetno, protimikrobno, protibolečinsko in ima prijeten vonj.

Največ eteričnega olja je v cvetovih sivke, od 1–3 %. Večinoma se pridobiva s parno destilacijo. Pri balzamiranju so ga uporabljali že stari Egipčani.

Prava sivka je sorte LAVANDULA ANGUSTIFOLIA. V komercialne namene pa se večinoma uporablja hibridna sorta Lavadin, ki je lepa dišeča rastlina, z žal skromnimi zdravilnimi učinki, vzgojena le zaradi večjega donosa. Za primerjavo ima provansalski Lavadin takšno donosnost, da se za izdelavo 1 kg eteričnega olja porabi 30–40 kg cvetov. Za 1 kg pravega sivkinega eteričnega olja pa je potrebnih 150–170 kg cvetov LAVANDULE ANGUSTIFOLIE.

Brez skrbi, zagotavljava, da v mazilu ONE 4 ALL uporabljava naravni vitamin E (INCI: TOCOPHEROL) in BIO pravo sivkino eterično olje, pridobljeno iz cvetov LAVANDULE ANGUSTIFOLIE (INCI: LAVANDULA ANGUSTIFOLIA).

Scroll to top